headerLogo2b-18pt-myriadpro

Vaadin Gücü Vaadi Verene Bağlıdır

01 image1213 wedding ring 45Vaat nedir? Sözlük ‘vaat’, veya ‘söz’ kelimesini, ‘birinin bir şeyi yapacağını veya yapmayacağını güvence altına alan, sözlü ya da yazılı bir ifade’ olarak tanımlıyor.

Hayatınızda büyük olasılıkla birçok söz vermişsinizdir. Evlilik yemini ettiğiniz ve ölümsüz sevgi için söz verdiğiniz eşinize vaatte bulunmuş oldunuz. Şirketinizin ahlak kurallarına uymaya söz verdiğinizde işvereninize vaatte bulunmuş oldunuz. Sınıftan birkaç dakikalığına ayrıldığında uslu durma sözü verdiren öğretmeninize söz vermiş oldunuz. Hükümetinize ve silahlı kuvvetlere söz verdiniz. Hepimiz öyle veya böyle vaatler, antlar ve sözler verdik.

TANRI’NIN DOĞASI

Bu başlıkta, Tanrı’nın vaatlerine ve Tanrı’nın vaatlerine uyup sözlerini tutma gücünden söz edeceğiz. Bu önemli çünkü vaadin gücü vaadi verene bağlıdır.

Vaatler konusunda en kilit meselelerden biri, vaatte bulunan kişiyi veya şirketi tanımaktır. ‘Şirket’ten de söz ediyorum, çünkü birkaç yıl önce iki akrabam sözde bir çatı şirketi tarafından aldatıldı. İnsanların çatılarını çok düşük fiyatlarla onarma ve yenileme teklifiyle kente gelmişlerdi. Çoğu insanın tek katlı evlerde yaşadığı küçük bir kentti. Sokaklarda şirketin ‘temsilcileri’ kapı kapı dolaştı. Depozito aldılar, ‘Kesin Garanti’ belgelerini bırakıp bir daha asla görünmediler. Teyzemde hala garanti belgesi duruyor. ‘Dersimi aldım’ diploması diyor bu belgeye.

02 homepage person 2 45Gerçekten de sözün gücü, vaatte bulunana bağlı. Buna göre, Tanrı’nın doğası ve karakteriyle bizimki arasında büyük bir fark olduğu için Tanrı’nın vaatlerine güvenebilirsiniz. Bakın İncil’de Tanrı nasıl tarif ediliyor: “Elçiliğim, yalan söylemeyen Tanrı'nın zamanın başlangıcından önce vaat ettiği sonsuz yaşam umuduna dayanmaktadır.” (Titus 1:2). Bunun anlamı ne? Kutsal Kitap’ta sizin için geçerli bir vaat bulunduğuna güvenebilir, bu vaadi tam bir güvenle kabul edebilirsiniz. Tanrı, vaadini gerçekleştirmek için kendisine düşeni yapacaktır. Tanrı yalan söyleyemeyeceği için, vaadini yerine getirmek de doğasında olan bir şeydir! Nitekim, her bir ilahi vaat, dört sütun üzerine bina edilmiştir:

1. Tanrı’nın bizi aldatmasına izin vermeyecek olan kutsallığı.
2. Tanrı’nın bizi unutmasına izin vermeyecek olan iyiliği.
3. Tanrı’nın değişmesine izin vermeyecek gerçeği.
4. Tanrı’nın verdiği her sözü yerine getirmesini mümkün kılan gücü.

Şunu unutmayın, Kutsal Kitap’taki bir vaat ancak Kutsal Kitap’a inanan kişi için beklenti olabilir. 

03 question you dare question me 45Tanrı’nın bizim gibi olmaması harika, değil mi? Birçok kez sadakatsizliğimiz gözümüzün önüne seriliyor. Vicdanımız bize fısıldıyor...

Sözünüzü neden tutamadığınız hakkında uydurduğunuz korkunç yalanı hatırlıyor musunuz?
Peki ya sizi evinizden uzaklaştıran iş seyahatleri, sadık bir eş olma sözünüz?
Peki ya çocuklarınızın yanında öfke patlaması yaşadığınız ve onlara olmak istediğiniz gibi örnek olamadığınız durumlara ne demeli?
İblis’in avucunda geçirilen anlar?
O kıskançlık?
O düşünce?
O alışkanlık?
Kim bize tamamıyla güvenebilir?

TANRI'NIN BİZİM GİBİ OLMAMASI HARİKA, DEĞİL Mİ?

“Ölüm çukurundan,
Balçıktan çıkardı beni,
Ayaklarımı kaya üzerinde tuttu,
Kaymayayım diye.

Ağzıma yeni bir ezgi,
Tanrımız'a bir övgü ilahisi koydu.
Çokları görüp korkacak
Ve RAB'be güvenecekler.

Ne mutlu RAB'be güvenen insana,
Gururluya, yalana sapana ilgi duymayana.

Ya RAB, Tanrım,
Harikaların, düşüncelerin ne çoktur bizim için;
Sana eş koşulmaz!
Duyurmak, anlatmak istesem yaptıklarını,
Saymakla bitmez.” (Mezmur 40:2-5, Eski Antlaşma)